Zapytaj

Wiedza i inspiracja

Czym jest makrobiotyka?

“Makrobiotyka, albo Sztuka Wydłużania Ludzkiego Życia” to pojęcie stworzone w XVIII wieku przez Christopha Wilhelma Hufelanda z Niemiec. Makrobiotyczna metodologia została przywieziona do Europy z Japonii. Wyznawcy makrobiotyki uważają, że jedzenie i jego jakość oddziałują na nasze życie. Że wszystko, co jemy wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczycie. Zgodnie z ideami makrobiotyki lepiej jest wybierać pokarmy poddane mniejszej obróbce termicznej lub chemicznej, bardziej naturalne i takie, do produkcji których użyto więcej tradycyjnych metod.

Czym jest żywność funkcjonalna oraz superfoods?

Idea, żeby przygotowywać żywność, które nie tylko odżywi, ale też pozytywnie wpłynie na zdrowie człowieka narodziła się w Japonii na początku lat 80. XX w. Żywność zawierająca bioaktywne składniki, które mają korzystny wpływ na jedną lub kilka funkcji organizmu, może być uznawana za funkcjonalną. Superfoods to produkty zawierające w sobie jakiś odżywczy “super składnik”. Zwolennicy terminu określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, które które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, przeciwutleniaczy, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3.

Jak zdrowa, nieprzetworzona żywność może wpływać na funkcjonowanie organizmu oraz sampopoczucie?

Bioaktywne związki w jedzeniu mogą być pomocne w zapobieganiu wielu chorób o przebiegu przewlekłym, wśród których wymienia się: nowotwory, choroby układu krążenia, a ostatnio również różne choroby psychiczne, jak depresja, demencja, zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), reumatoidalne zapalenie stawów, astmę.

Nasze produkty

Gdzie i w jaki sposób powstają produkty?

Nasze produkty są przygotowane w sposób, który pozwala zachować składniki odżywcze. Nie zapominamy nigdy o smaku. Przez mieszanie i tłoczenie bez ciepła zaangażowanego, serwujemy je w formie, która jest łatwo przyswajalne i pozostaje bogate w składniki odżywcze.

Z jakich składników korzystamy?

Sami wybieramy składniki naszych napojów. Znajdujemy odmiany i odpowiednią ekologiczną uprawę, a następnie osobiście zajmujemy się nimi w naszej kuchni. Myjemy, tniemy i komponujemy smaki.

100% organicznie?

Tak, wszystkie składniki, z których korzystamy są roślinnego pochodzenia oraz są uprawiane bez użycia środków chemicznych, napromieniowania lub pestycydów. Jest to dla nas ważne również dlatego, że poprzez wykorzystywanie całkowicie organicznych składników wpływamy korzystnie na środowisko naturalne.

Nasz Proces

Codziennie świeże?

Nasze produkty wykonane są jedynie ze świeżych składników. Nasze produkty powstają codziennie w ograniczonej ilości, dzięki temu wszystkim naszym klientom możemy dać gwarancję wysokiej jakości wszystkich napojów i przekąsek Bottled.

Jakiego sprzętu używamy? (Wyciskarka dwuślimakowa i Vitamix Pro)

W naszej kuchni używamy dwuślimakowej wolnoobrotowej maszyny wykonanej ze stali chirurgicznej. Wszystko po to, by wycisnąć maksymalną ilość soku z owoców, warzyw oraz nasion wraz z zawartymi w nich składnikami odżywczymi i enzymami, pozostawiając prawie suchy miąższ. Gdy blendujemy, robimy to z wielką precyzją, na najwyższych obrotach – 30 000 na minutę, aby uzyskać idealną konsystencję i smak. Nasze noże wykonane są ze stali szlachetnej, natomiast kielichy są wolne od bisfenoli (BPA FREE).

W jaki sposób podchodzimy do recyklingu?

Zawsze staramy się przypominać o recyklingu. Nasze butelki składają się z materiału PET, który można poddawać recyklingowi. Dzięki recyklingowi 1 tony butelek z PET oszczędzamy 1,5 tony emisji CO2. Umyta i zgnieciona butelka PET nie tylko zajmuje mniej miejsca, ale też pozwala się jeszcze raz wykorzystać.

Zakup i dostawa

W jaki sposób i gdzie można dokonać zakupu?

Produkty Bottled są możliwe do kupienia lub odbioru osobistego w naszym flagowym sklepie na Mokotowie oraz w wybranych miejscach w Warszawie. Zamówienia online dostarczamy nawet w 30 min.
Sprawdź nasze lokalizacje.
Updating…
  • Brak produktów w koszyku.
Loading...